Ejtés / Leesés

Ejtés, avagy leesés az olyan irányváltás, amitől a hátszél felé fordul, azaz bővebb szélbe kerül a hajónk.

Ejtés / Leesés

A vitorlások nem kanyarodnak csak úgy, az irányváltásokat mindig úgy írjuk le, hogy abból kiderüljön, hogyan változott a hajó helyzete a szél irányához képest. Amikor a hajó az irányváltással közelebb kerül a hátszélhez, azaz bővebb szélbe kerül, akkor ejtésről vagy leesésről beszélünk. 

Az ejtés ellentéte, vagyis amikor a szembeszél felé fordulunk a felmenés (másképp élesítés). 

A szembeszéltől a hátszélig ejtés úgy megy, hogy közben fokozatosan kiengedjük a vitorlákat, lényegében már a raum szakaszba jutva teljesen kiengedjük a grószt és igazítjuk utána a fokot addig, hogy az ne lobbantsa be a grósz belépőélét.

A hátszélbe jutva a grósz kitakarja a szelet a fokból, és megszűnik a réshatás. Innentől tovább esve nagyon figyelni kell, mert közeledik a perdülés. Ha ezt nem kontrolláltan hajtjuk végre, akkor beszélünk spontán perdülésről. A boom ilyenkor egyik pillanatról a másikra átcsap a másik oldalra, és ott nagy sebességgel nekiütközik az árbóc oldalmerevítő köteleinek (vantnik), miközben akár komoly bajt és sérüléseket is okozhat.

Utoljára szerkesztve: 2021. június 21.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Kékszalag és a vitorlázók fogalomtára pénzügyi partnere a Raiffeisen Bank.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@kekszalag.csakalenyeg.hu